et illustration
Aurélie Verdon
Direction technique et Intégration
Mehdi Mahjoub
Conception et rédaction
Jocelyne Porcher
Photographies
Philippe Deschamps
Porcher J., Dans « Organic farming, prototype for agriculture ? ». Springer, pp 279-294 Can organic animal husbandry become a prototype for future animal farming? If so, under what conditions? In this chapter, it is shown that organic farmers are currently finding it difficult to distinguish their practices from those imposed in animal production.
This applies mainly to the transport and slaughtering of animals, the choice of breeds or genotypes, the specifications and, more broadly, the utilitarian and economic paradigm underlying organic animal husbandry as reflected in the ambiguous term, “organic animal production. Apart from issues of conceptual definition, which are indeed crucial, the actual challenges of organic animal husbandry— between “animal welfare” and biotechnologies—are huge.
Porcher J., Revue Etudes sur la mort, n°145 La mort donnée aux animaux, pp 95-101 Ce matin, j’ai décidé de ne pas garder Ulysse. Il s’est encore rué sur moi lors de la garde alors que je m’agenouillais pour vérifier la patte d’un agneau. Si Choco n’avait pas fait écran, il m’aurait défoncé la tête. Choco a reçu le choc dans le ventre. Elle n’a pas bronché mais j’ai eu mal pour elle. « Heureusement que tu étais là ma belle» lui ai-je dit tandis que qu’Ulysse me fixait d’un regard brutal. Je suis allée vers lui : « ton crâne est bien plus épais et plus dur que le mien, Ulysse, cette fois ci, c’était la fois de trop».
Porcher J., 2014 Humanimalia. Vol. 6, n°1 (précédé de « Jocelyne Porcher, an introduction » by Boria Sax) In the intellectual landscape concerned with domestic animals, social scientists are rarely to be seen. Yet work, one of the historical objects of social sciences, is at the heart of relations between humans and animals. This article will put forward approaches to studying animal work through the psychology of work and through critical social sciences.